Antroposofische geneeskunde

Tekst geschreven door Esther Vis | 20 november 2020

De antroposofische geneeskunde is door de Nederlandse arts Ita Wegman in haar kliniek in Zwitserland ontwikkeld in samenwerking met Rudolf Steiner die haar hielp de geneeskunde te verdiepen, en ook effectief te maken op die gebieden waar de reguliere geneeskunde geen antwoorden heeft, met behulp van zijn antroposofische inzichten.

" De samenhang tussen geest, ziel en lichaam."

Dit houdt in dat de mens niet wordt beschouwd als een samenstelling van moleculen die gezamenlijk fysiologie en bewustzijn produceren, maar als een Ik (geestelijk wezen) dat over een lichaam en een innerlijk leven beschikt. Een geheel van geest, ziel en lichaam.

De antroposofische inzichten gaan bij uitstek over de samenhang tussen deze drie. Omdat ook de rest van de natuur op deze manier wordt beschouwd, levert dit inzichten in de samenhang tussen ziekteprocessen en bijvoorbeeld planten en mineralen.

Vanuit deze visie zijn de antroposofische geneesmiddelen ontwikkeld. Zo zijn ook therapieën ontwikkeld, waarmee de samenhang tussen geest, ziel en lichaam kan worden versterkt en in evenwicht gebracht, zoals ritmische massage, euritmie therapie, beeldende therapie en muziektherapie. Op de site vind je meer informatie over deze therapieën.

Een dragende gedachte is dat niets zinloos is, zelfs ziekte niet. Je krijgt door de ziekte juist de kans om iets te ontwikkelen.

Versterk je eigen immuunsysteem

Versterk je eigen immuunsysteem

Omdat we in de bevolking nog niet zoveel immuniteit opgebouwd hebben tegen het coronavirus, dient zich meteen de vraag aan…
Wat is antroposofie?

Wat is antroposofie?

De antroposofie is ontwikkeld door Rudolf Steiner (1861-1925) die na zijn studie zijn helderziende gaven op gaven op een even…
Om toch de Lente te kunnen proeven

Om toch de Lente te kunnen proeven

We bevinden ons in een vreemde situatie. Terwijl de natuur zich ontluikt, de bloemetjes voorzichtig hun kopjes boven de grond…